Székesfehérvári Szakképzési Centrum

SZC logo
  • Intézményeink
  • Hírek
  • Galéria
  • Közérdekű adatok

Hírek


2021. szept. 3.


SZC

  • pályaorientáció
  • büszkeségeink

Az újságpapír csodaszép viselet – Nagy sikert aratott a belvárosi öko-divatbemutató

Az I. Belvárosi Nyitott Udvarok rendezvényre újra előkerültek az árpádos diákok szekrényeiből az öko-divatbemutatók különleges, mások által tán hulladéknak tekintett anyagokból készült ruhakölteményei.

Az újságpapír csodaszép viselet – Nagy sikert aratott a belvárosi öko-divatbemutató

Légrádi Borbála női divatszabó-oktató mesélt nekünk a kezdeményezésről, s arról, hogy mostanra mennyire kinőtte magát. Elmondta, hét éve támadt Balogh Juditnak az az ötlete, hogy készítsenek az Árpád szabótanulói hulladékokból ruhákat. Ezt az ötletet azután azzal spékelték meg, hogy az elkészült ruhákat nem máshogy, hanem zenés divatbemutatón mutatták be az iskola diáksága, oktatói előtt.

– Annyira híre ment, hogy a végén már 10 megye 23 iskolájából 300-350 ötven diák jelent meg. Nemcsak szabótanulók jöttek, hanem mások is, környezettudatos gondolkodású, kreatív diákok – fogalmazott Légrádi Borbála.

Az arany és zöld színekben pompázó Bettina ruhája csomagolóanyagokból készült
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Sok szakma, sok mesterség tanulóját vagy éppen amatőr művelőjét megragadták ezek a divatbemutatók: a szabók, a tervezők, a modellszakmával kacérkodók mellett a fodrásztanulók és a kozmetikus szakosok is mindig kivették belőle a részüket. A modellek frizuráit az árpádos fodrászok, sminkjeit a kozmetikusok tették parádéssá. A fotósképzés tanulói szoktak fényképezni a bemutatókon.
Az utóbbi években bővült az esemény „portfóliója”. Már nemcsak ruhák készültek hulladékból, de bútorok (például puffok PET palackokból) és ékszerek is, illetve divattervező rajzpályázatot is hirdettek.

Az Árpád Technikum öko-divatbemutatóinak sajnos a koronavírus megállj parancsolt. Szerintünk azonban idővel ismét újra nekifeszülnek. A vasárnapi, augusztus 29-i I. Belvárosi Nyitott Udvarok székesfehérvári rendezvénye lehetőséget adott némi nosztalgiára, s ami több: az elmúlt esztendők néhány ökoruháját alkotóik a belvárosi közönségnek, a korzózó kíváncsiaknak mutathatták meg.

Melánia kék-fehér estélyije egy különleges alkalomra jött létre, a víz világnapjára
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Az arany és zöld színekben pompázó Bettina ruhája csomagolóanyagokból készült. Koktélruha, délutáni partik öltözéke. Melánia kék-fehér estélyije egy különleges alkalomra jött létre, a víz világnapjára. Anyaga méterben kapható zsákfólia.

Erika igazi kagylókkal díszített piros, hagymafazonú ruhája nejlonzsákból készült.

Erika igazi kagylókkal díszített piros, hagymafazonú ruhája nejlonzsákból készült.
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Következzenek a kalapos ruhák! Előbb a fodros szoknyás. – Erről a ruháról tudni kell, hogy a top, a felső része – amely egy míder – tejes- dobozokból van kialakítva. A szoknya, amely fodros és rakott, pedig különböző újságokból van összeállítva – mondta el lapunknak az oktató.

Kedves Olvasóink, nem tudom, látják-e? Hanna kalapja egy Fejér Megyei Hírlaptól díszes. Főcíme: Füstben úszott a város.

Hanna kalapja egy Fejér Megyei Hírlaptól díszes
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Ez a lapszám 2015. június 10-én jelent meg. (A Farkasvermi út mögötti MÉH-telep gyulladt ki, s lángolt több száz négyzetméteren. Még Csaláról is látszódtak a hatalmas füst- oszlopok. Szerencsére senki nem sérült meg, ám a nagy melegben egy tűzoltó rosszul lett.) Ha lennének még rikkancsok, ilyen ruhában kellene kitenni őket az utcára!

Klaudia szerelése a harmincas évek hangulatát megidéző alkalmi koktélruha
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A másik kalappal párosított öltözet, Klaudia szerelése a 30-as évek hangulatát megidéző alkalmi koktélruha. kizárólag buszbérletek szelvényeiből készült.

Szöveg: Majer Tamás

Forrás: https://www.feol.hu/kozelet/helyi-kozelet/az-ujsagpapir-csodaszep-viselet-nagy-sikert-aratott-a-belvarosi-oko-divatbemutato-5242370/

 

KAPCSOLÓDÓ HÍREK


WorldSkills Shanghai 2022

WorldSkills Shanghai 2022

NAGY DÁNIEL KÉPVISELI HAZÁNKAT ÉPÜLETASZTALOS SZAKMÁBAN A 2022-BEN SHANGHAIBAN MEGRENDEZÉSRE KERÜLŐ SZAKMÁK VILÁGBAJNOKSÁGÁN, A WORDSKILLS VERSENYEN. 

2021. júl. 29.


SZC

Édes meglepetés a kórház dolgozóinak

Édes meglepetés a kórház dolgozóinak

A Székesfehérvári SZC Deák Ferenc Technikum és Szakképző Iskola tanulói tortákkal és süteményekkel lepték meg a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház dolgozóit

2021. jún. 17.


SZC

Pedagógusnapi köszöntő

Pedagógusnapi köszöntő

Szépné Holczer Piroska főigazgató asszony pedagógusnapi köszöntője.

2021. jún. 17.


SZC