,,Jövőre egy korszerűbb és hatékonyabb rendszer váltja fel az OKJ-s képzést”

A gazdasági, technológiai környezet gyors változásai következtében újabb és újabb szakmák jönnek létre. Nem várható el az iskoláktól, hogy ezt kövessék, viszont az elvárható, hogy képzések széles szakmai alapokat biztosítsanak a tanulóknak az alapszakmák elsajátításakor.

Ennek következtében az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) az ágazat szereplőivel való egyeztetések alapján olyan rendszert alakít ki, mely a jelenleginél jobban igazodik a gyorsan fejlődő gazdasági környezet igényeihez.

A jövő évtől felálló új rendszer szerint:

  • Lesznek az alapszakmák, amelyeket iskolarendszerben, tehát az ötéves technikumban és a hároméves szakképző iskolákban lehet majd megtanulni. Ezek a képesítések széles alaptudást biztosítanak majd.
  • Az alapszakmák elsajátítására továbbra is a második szakma elsajátításáig lehetőségük lesz a felnőtteknek ingyenesen, sőt ők még rövidebb idő alatt is végezhetnek.
  • Felnőttképzés keretében pedig a rugalmasabb kereteket biztosító, rövidebb idejű, speciális szaktudást nyújtó szakmai képesítéseket lehet oktatni. A felnőttképzéseket, specializációkat azonban nem fogják korlátozni, hiszen a gazdaság, illetve a munkaerőpiac igényeinek megfelelően dinamikusan változhat, hogy mikor milyen képzések indítására van szükség.

Az új felállás lényege, hogy az iskola a stabil alapokat adja, a felnőttképzés pedig a gyors válaszokat teremti meg az aktuális igényekre, mindemellett az új rendszer egymásra épülve és hatékonyan reagál az ipar kihívásaira, valamint biztosított lesz az egész életén át tartó tanulás lehetősége.

Forrás: Pölöskei Gáborné, a szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár (Magyar Nemzet, 2019.07.22.)

—————————————————-

Tájékoztató füzet az alapszakmákról, amely az ágazatok szerinti szakmaleírásokat tartalmazza, az alábbi linkről tölthető le ITT!

Forrás: Innovatív Képzéstámogató Központ http://ikk.hu (utolső letöltés: 2019. október 14.)

—————————————————-

A 2020/2021-es tanévre vonatkozó képzési kínálatunkat a továbbtanuló 8. évfolyamosoknak itt tekinthetik meg!

—————————————————-

Bizonytalan a választásban?

Amennyiben kétségei vannak, hogy melyik szakma lenne a legjobb választás az Ön/ vagy gyermeke számára, vegye igénybe ingyenes szoftverrel támogatott PÁLYAORIENTÁCIÓS TANÁCSADÁSUNKAT. Minden tagintézményünkben speciálisan a szoftverrel dolgozó tanácsadó pedagógus kollégák segítenek, hogy a legjobb döntést hozzák meg. Érdeklődjön a tagintézmények központi elérhetőségén vagy a SZFSZC pályaorientációs és vállalati kapcsolattartójánál, jantay.kata@szfszc.hu e-mail címen!

Pályaorientációs eszközrendszerünket a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal az Euroguidance 2018 Pályatanácsadói Díj  pályázaton különdíjjal jutalmazta.

—————————————————-

ARCHÍVUM

2019/2020-as tanév

A SZÉKESFEHÉRVÁRI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM egyik fő profilja a nappali szakképzésben való tanulók nevelése-oktatása, melyből 9 tagintézmény Székesfehérváron, 1 Móron és 1 Bicskén található. Intézményeink közel 200 szakma képzését tudják biztosítani és a 9. évfolyamra érkező diákjaink számára ebből 75 szakmát kínálunk, mint továbbtanulási lehetőség.

Mi a különbség a szakgimnáziumi és a szakközépiskolai képzés között?

Szakgimnázium 4+1 év

Az első négy évben az általános műveltséget megalapozó – közismereti – tantárgyakat, illetve az ágazatnak megfelelő szakmai tantárgyakat tanulnak a diákok.

A negyedik év a gimnáziumi érettségivel egyenrangú érettségi vizsgával zárul, amelyben a 4 kötelező közismereti tantárgy (magyar nyelv és irodalom, matematika, történelem, idegen nyelv) mellett az ötödik kötelező vizsgatárgy a szakmai tantárgy. Az öt kötelező tantárgy mellett a tanuló választásának, továbbtanulási szándékainak megfelelően további tantárgyakból is lehet érettségi vizsgát tenni.

Az érettségit követően érettségire épülő emelt szintű technikus szakképesítés szerezhető; a képzés így 4+1 éves.

A tagintézményeinkben választható szakgimnáziumi képzések – szakmák ABC sorrendben, tagozat kóddal – részletesen megtekinthetőek ITT.


Szakközépiskola 3+2 év

A megújult duális szakközépiskolai képzés azon diákok igényeire épít, akik először szakmát szeretnének szerezni, majd utána érettségizni.

Az első 3 év keretében a szakma megszerzésére van lehetőség, a kerettantervekben előírt közismereti tantárgyak elsajátítása mellett. A gyakorlati képzés az első évfolyamon az iskoláink felszerelt tanműhelyeiben, a második évtől pedig a gazdálkodó szervezeteknél történik tanulószerződéssel vagy együttműködési megállapodás keretében.

A 9-11. évfolyamon történő közismereti és szakmai képzést és a sikeres komplex szakmai vizsgát követően ez a típusú képzési forma automatikus továbblépési, továbbtanulási lehetőséget nyújt az érettségi megszerzéséhez.

A további +2 évben kizárólag közismereti tárgyak oktatása folyik, melyek az érettségi vizsga sikeres letételére készítik fel a tanulókat, de már csak négy kötelező közismereti vizsgatárgyból (5. vizsgatárgynak beszámítják a szakmai vizsgát, mellyel a tanuló rendelkezik 11. év vége után).

A tagintézményeinkben választható szakközépiskolai képzések – szakmák ABC sorrendben, tagozat kóddal – részletesen megtekinthetőek ITT.

 

Iskolánként összegyűjtve is megtalálják a 2019/2020-as tanévre vonatkozó képzési kínálatunkat a továbbtanuló 8. évfolyamosoknak itt.