A gazdasági, technológiai környezet gyors változásai következtében újabb és újabb szakmák jönnek létre, ezért elvárás, hogy a képzések széles szakmai alapokat biztosítsanak a tanulóknak az alapszakmák elsajátításakor.

Ennek következtében az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) az ágazat szereplőivel való egyeztetések alapján olyan rendszert alakított ki, mely a jelenleginél jobban igazodik a gyorsan fejlődő gazdasági környezet igényeihez.

A 2020/2021-es tanévtől, az új rendszer szerint:

  • Lesznek az alapszakmák, amelyeket iskolarendszerben, tehát az ötéves technikumban és a hároméves szakképző iskolákban lehet majd megtanulni. Ezek a képesítések széles alaptudást biztosítanak majd.
  • Az alapszakmák elsajátítására továbbra is a második szakma elsajátításáig lehetőségük lesz a felnőtteknek ingyenesen, sőt ők még rövidebb idő alatt is végezhetnek.
  • Felnőttképzés keretében pedig a rugalmasabb kereteket biztosító, rövidebb idejű, speciális szaktudást nyújtó szakmai képesítéseket lehet oktatni. A felnőttképzéseket, specializációkat azonban nem fogják korlátozni, hiszen a gazdaság, illetve a munkaerőpiac igényeinek megfelelően dinamikusan változhat, hogy mikor milyen képzések indítására van szükség.

Az új felállás lényege, hogy az iskola a stabil alapokat adja, a felnőttképzés pedig a gyors válaszokat teremti meg az aktuális igényekre, mindemellett az új rendszer egymásra épülve és hatékonyan reagál az ipar kihívásaira, valamint biztosított lesz az egész életén át tartó tanulás lehetősége.

Forrás: Pölöskei Gáborné, a szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár (Magyar Nemzet, 2019.07.22.)

—————————————————-

Tájékoztató füzet az alapszakmákról, amely az ágazatok szerinti szakmaleírásokat tartalmazza, az alábbi linkről tölthető le ITT!

Forrás: Innovatív Képzéstámogató Központ http://ikk.hu (utolső letöltés: 2019. október 14.)

—————————————————-

A 2020/2021-es tanévre vonatkozó képzési kínálatunkat a továbbtanuló 8. évfolyamosoknak itt tekinthetik meg!