A SZÉKESFEHÉRVÁRI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM egyik fő profilja a nappali szakképzésben való tanulók nevelése-oktatása, melyből 9 tagintézmény Székesfehérváron, 1 Móron és 1 Bicskén található. Intézményeink közel 200 szakma képzését tudják biztosítani és a 9. évfolyamra érkező diákjaink számára ebből 75 szakmát kínálunk, mint továbbtanulási lehetőség.

Mi a különbség a szakgimnáziumi és a szakközépiskolai képzés között?

Szakgimnázium 4+1 év

Az első négy évben az általános műveltséget megalapozó – közismereti – tantárgyakat, illetve az ágazatnak megfelelő szakmai tantárgyakat tanulnak a diákok.

A negyedik év a gimnáziumi érettségivel egyenrangú érettségi vizsgával zárul, amelyben a 4 kötelező közismereti tantárgy (magyar nyelv és irodalom, matematika, történelem, idegen nyelv) mellett az ötödik kötelező vizsgatárgy a szakmai tantárgy. Az öt kötelező tantárgy mellett a tanuló választásának, továbbtanulási szándékainak megfelelően további tantárgyakból is lehet érettségi vizsgát tenni.

Az érettségit követően érettségire épülő emelt szintű technikus szakképesítés szerezhető; a képzés így 4+1 éves.

A tagintézményeinkben választható szakgimnáziumi képzések – szakmák ABC sorrendben, tagozat kóddal – részletesen megtekinthetőek ITT.


Szakközépiskola 3+2 év

A megújult duális szakközépiskolai képzés azon diákok igényeire épít, akik először szakmát szeretnének szerezni, majd utána érettségizni.

Az első 3 év keretében a szakma megszerzésére van lehetőség, a kerettantervekben előírt közismereti tantárgyak elsajátítása mellett. A gyakorlati képzés az első évfolyamon az iskoláink felszerelt tanműhelyeiben, a második évtől pedig a gazdálkodó szervezeteknél történik tanulószerződéssel vagy együttműködési megállapodás keretében.

A 9-11. évfolyamon történő közismereti és szakmai képzést és a sikeres komplex szakmai vizsgát követően ez a típusú képzési forma automatikus továbblépési, továbbtanulási lehetőséget nyújt az érettségi megszerzéséhez.

A további +2 évben kizárólag közismereti tárgyak oktatása folyik, melyek az érettségi vizsga sikeres letételére készítik fel a tanulókat, de már csak négy kötelező közismereti vizsgatárgyból (5. vizsgatárgynak beszámítják a szakmai vizsgát, mellyel a tanuló rendelkezik 11. év vége után).

A tagintézményeinkben választható szakközépiskolai képzések – szakmák ABC sorrendben, tagozat kóddal – részletesen megtekinthetőek ITT.

Bizonytalan a választásban?

Amennyiben kétségei vannak, hogy melyik szakma lenne a legjobb választás az Ön/ vagy gyermeke számára, vegye igénybe ingyenes szoftverrel támogatott PÁLYAORIENTÁCIÓS TANÁCSADÁSUNKAT. Minden tagintézményünkben speciálisan a szoftverrel dolgozó tanácsadó pedagógus kollégák segítenek, hogy a legjobb döntést hozzák meg. Érdeklődjön a tagintézmények központi elérhetőségén vagy a SZFSZC pályaorientációs és vállalati kapcsolattartójánál, a 06-70-198-02-55 telefonszámon!

Pályaorientációs eszközrendszerünket a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal az Euroguidance 2018 Pályatanácsadói Díj – pályázaton különdíjjal jutalmazta.

 

2019/2020-as képzési kínálat iskolánkénti bontásban (9. évfolyam)