PÁLYAORIENTÁCIÓRÓL SZÜLŐKNEK

Minden ember csak a neki megfelelő tevékenység értelmes gyakorlásában fejlődik. A pályaválasztáskor tehát legfontosabb a személyiség ismerete, azoknak az egyéni jellemzőknek a feltárása, melyek biztosítják a pályán való helytállást. A tanulmányi eredményesség csak képzési szint szempontjából fontos, a képzési irányt más alapján kell megválasztani. Minden pályakörben megtalálható minden képzési szint. Az egyéni pályasikert és szakmai elégedettséget a pályaalkalmassági követelmények és az egyéni alkalmassági jegyek megegyezősége határozza meg. A pályákról is kell ismeretet szerezni, de hiába ismerünk egy pályát, ha a pályaválasztó személyiségét nem vesszük figyelembe.

A pályatanácsadás önálló szakterület. Ahogy a kémia tanártól nem várható el a történelem eredményes tanítása, úgy nem várható el a pályatanácsadás egyetlen, nem arra felkészített tanártól sem. A pályaorientációs tevékenység azoknak a személyes kompetenciáknak, készségeknek a megszerzését jelenti, amely előkészíti az ember – pálya – környezet megfeleltetését.

A pályaorientáció nem egy egyszeri esemény, hanem egy folyamat, és mint minden tájékozódó jellegű folyamat a megfelelő döntést készíti elő. Célszerű tehát minél több lehetőséget kihasználni, de nagy hiba csak a pályaismeret megszerzésére törekedni. Ebből következik, hogy nem csupán a különböző szakmákról, de önmagunkról, és a minket körülvevő társadalmi környezetről szerzett ismereteket is magába foglalja. Így, a pályaorientáció segít összhangba hozni az egyéni készségeket a társadalmi igényekkel és a választott szakmával. A pályaválasztási érettséget csak tudatos felkészüléssel és módszeres pályaorientációval lehet megszerezni, spontán nem alakul ki.

A pályaorientáció módszerei és eljárásai mára teljesen kidolgozottak, sajnos azonban az elérhetőségük nem biztosított korlátlanul. A Székesfehérvári Szakképzési Centrum teljes körű pályatanácsadási szolgáltatást tud nyújtani. Az eszköztár a társasjátéktól a számítógéppel támogatott tanácsadásig terjed.

Attól senki sem lesz sikeres sem tanulmányai során, sem a munkában, ha bejutott egy népszerű iskolába vagy munkahelyre. A zseniális ember nem azért kiváló a szakmájában, mert ott dolgozik, hanem azért dolgozik ott, mert kiváló. Kiválósága kiterjed arra az igényre, hogy életét a személyiségének megfelelő pályán dolgozza végig.

Fűrész István
pályaorientációs szakértő

Amennyiben kétségei vannak, hogy melyik szakma lenne a legjobb választás az Ön gyermeke számára, vegye igénybe ingyenes szoftverrel támogatott egyéni PÁLYAORIENTÁCIÓS TANÁCSADÁSUNKAT. Minden tagintézményünkben speciálisan a szoftverrel dolgozó tanácsadó pedagógus kollégák segítenek, hogy a legjobb döntést hozzák meg.

Érdeklődjön akár tagintézmények központi elérhetőségén, esetleg kérjen segítséget a Székesfehérvári Szakképzési Centrum pályaorientációs és vállalati kapcsolattartójától (Jantay Kata, jantay.kata@szfszc.hu).

Várjuk megkeresét, forduljon hozzánk bizalommal!

 

Az ingyenes, egyéni pályaorientációs szűrésére, tanácsadásra 

az alábbi elérhetőségeket javasoljuk tagintézményeinkben! 

Székesfehérvári SZC Árpád Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium 22/315-369

70/198-6269

titkarsag@arpadszki.hu
Székesfehérvári SZC I.István Technikum 70/198-6290

70/198-6291

Info@elsoistvan.hu
Székesfehérvári SZC Bugát Pál Technikum 70/198-6300

70/198-6301

bugattitkarsag@gmail.com
Székesfehérvári SZC Hunyadi Mátyás Technikum 22/312-428

70/198-6321

titkarsag@hunyadim.hu
Székesfehérvári SZC Jáky József Technikum 70/1986-337 titkarsag@jaky.hu
Székesfehérvári SZC Deák Ferenc Technikum és Szakképző Iskola 22/505-222

70/198-6387

fehervar@deak.axelero.net
Székesfehérvári SZC Perczel Mór Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium 70/198-6431 titkar@perczel-mor.sulinet.hu
Székesfehérvári SZC Széchenyi István Műszaki Technikum 70/198-6466

70/198-6454

iskolatitkar@gr-szechenyi.hu
Székesfehérvári SZC Váci Mihály Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium 22/315-514

70/198-6525

vacinfo@vacim-szfvar.sulinet.hu
Székesfehérvári SZC Vörösmarty Mihály Technikum és Szakképző Iskola 70/198-6561 titkarsag@vorosmarty.hu
Székesfehérvári SZC Vajda János Technikum 22/350-799 titkarsag.vajda@outlook.hu