A PÁLYAORIENTÁCIÓ ALAPVETŐ SZABÁLYAI PEDAGÓGUSOK ÉS TANÁCSADÓK SZÁMÁRA

 

Minden ember csak a neki megfelelő tevékenység értelmes gyakorlásában fejlődik.
Az eredményes foglalkoztatás és az egyéni pályasiker az ember – pálya megfelelés meglététől és mértékétől függ.

A pályaorientáció nem esemény, hanem folyamat. Nem döntés, hanem a döntés előkészítése.

Az ember-pálya megfelelést természeti törvények határozzák meg. Társadalmi hatásokkal csak kismértékben befolyásolható. Az ember – pálya megfelelés keretein belül a gazdaságilag reális pályákra kell orientálni.

A tanácsadó segítő és nem toborzótiszt. A pályaorientáció misszió. Olyan küldetés, amit sokszor a nem pályaorientáció szakos tanárok és a szülők véleményével szemben kell vállalni. Ha nem volt mód folyamatként művelni, próbáljuk meg számítógéppel támogatott eszközzel pótolni a folyamatot.

A világhálón elérhető programokat kritikával kell kezelni. A netes lehetőségek csak információforrások, nem tanácsadó programok. Nem adnak pályaajánlatot, ezért indoklást sem adhatnak, mert nincs mihez. A valódi tanácsadó program indokolni tudja a személyre szóló pályaajánlatot. A tanácsadás tanácsadóhoz kötött tevékenység.

A tanácsadás ereje nem szoftverekben van, hanem tanácsadó lelkében és elkötelezettségben. A számítógéppel támogatott tanácsadás is folyamat. Feltáró programokkal kell kezdeni, és tanácsadó programmal kell zárni. Senkin sem lehet segíteni a saját őszinte és tevékeny közreműködése nélkül.

A Székesfehérvári Szakképzési Centrum teljes körű pályatanácsadási szolgáltatást tud nyújtani, és képes tanárokat felkészíteni a pályaorientáció minden területére.
A Székesfehérvári Szakképzési Centrum nem beiskolázási céllal fejleszti és kínálja pályaorientációs eszköztárát és szolgáltatásait, hanem azért, hogy pályaorientáció valós társadalmi szerepébe kerüljön.

„A pályaorientációs rendszer fejlesztésének szükségességét az indokolja, hogy hiányosak, illetve az egyes szakpolitikai rendszerekben elszigeteltek a pályaorientációs szolgáltatások, amely nagymértékben hozzájárul a nem tudatos pályaválasztáshoz, növeli a képzés során a lemorzsolódást, valamint a sikertelen pályaválasztások számát.” (Dr. Lükő István, PTE)

Ez a szervezet számára fontosabb, mint a képzésbe belépők száma. Olyan tanulókkal akarunk foglalkozni, akik helyes döntésnek köszönhetően elkötelezettek a választott szakma iránt.

Fűrész István
pályaorientációs szakértő

Végzős vagy továbbtanulás előtt álló osztályokba az osztályfőnöki órákra, pályaorientációs napokra, továbbtanulás előtti szülői értekezletekre szívesen ellátogatunk kollégáinkkal, hogy bemutassuk tagintézményeinket, a szakképzés rendszerét, az általunk kínált szakmai képzéseket, lehetőségeket az általános iskola vagy érettségi után szakmát választó továbbtanulóknak.

Időpont egyeztetésre várjuk megkeresését!

 

Amennyiben a pályaorientációs szoftveres tanácsadás illetve annak módszertana felkeltette az érdeklődését, szívesen lenne Ön is képzett pályaorientációs tanácsadó, kérjük jelezze szándékát a Székesfehérvári Szakképzési Centrum pályaorientációs és vállalati kapcsolattartójának (Jantay Kata, jantay.kata@szfszc.hu).

Várjuk jelentkezését, forduljon hozzánk bizalommal!