Kedves Érdeklődő!

A Székesfehérvári Szakképzési Centrum 2020. október 1-jén elindítja a felnottekoktatasa.szfszc.hu önálló weboldalát, melyen minden lehetőséget, szakmai oktatási, szakmai képzési, felnőttképzési információt elérhetővé teszünk.

Felnőttek Oktatása Munkacsoport

Melyik az Önnek megfelelő?

FELNŐTTEK OKTATÁSA honlapunk hamarosan indul.

Addig is kérdés esetén keressék a FELNŐTTEK OKTATÁSA MUNKACSOPORTOT a felnottekoktatasa@szfszc.hu címen.

 

FELNŐTTEK SZAKMAI OKTATÁSA

(kifutó felnőttoktatás)

FELNŐTTKÉPZÉS (SZAKMAI KÉPZÉS)

(kifutó és aktuális felnőttképzés)

Felnőttek oktatása – ingyenes szakmaszerzési lehetőségek az új szakképzési rendszerben

A foglalkoztatói elvárások, a makrogazdasági tényezők és a munkaerő-piaci helyzet átalakulása miatt elengedhetetlenné vált a szakképzés, a felnőttoktatás és a felnőttképzés átalakítása. A gazdasági fejlődéshez igazodva a felnőttek képzésének rendszerszintű megújítására és fejlesztésére került sor.

A felnőttkori szakmatanulás, a felnőttek oktatása nagyobb rugalmasságot és átjárhatóságot biztosító rendszerében felnőttként is van lehetőség két szakma és egy rövidebb ciklusú szakmai képzés keretében iskolai rendszerben szerzett szakképesítés ingyenes megszerzésére.  A szakmai oktatásba és képzésbe való belépésre bármilyen életkorban van lehetőség.

A rendszer rugalmassága lehetővé teszi, hogy a képzésben részt vevők egyéni élethelyzetére és időbeosztására tekintettel egyéni munkarendben (esti képzés formájában, akár heti 2-3 nap elfoglaltsággal, felnőttképzési jogviszonyban), előzetes tudásbeszámítás esetén csökkentett időtartamban (akár 1-1,5 év alatt) szerezzenek ingyenesen újabb szakmát. A hasonló munkakörben szerzett szakmai tudás figyelembevételével, a képzésben részt vevőt foglalkoztató vállalat duális partnerként történő bevonásával valamint távoktatási tananyagok segítségével a képzésre fordított idő tovább csökkenthető.

  1. életév felett kizárólag felnőttképzési jogviszony létesíthető, aki azonban a 25. életévét még nem töltötte be (16-25 év közötti) akár nappali munkarendben, tanulói jogviszonyban is megszerezheti a második szakmáját is ingyenesen.

Kedvezmények:

Tanulói jogviszony keretében a tanulónak társadalombiztosítási jogviszonya van, 20. életévének betöltéséig családi pótlék jár, a tanulmányok ideje alatt diákigazolvány igényelhető. Felnőttképzési jogviszony keretin belül a képzésben részt vevő személy a 20. életévének betöltéséig családi pótlékra jogosult.

A felnőttképzés iskolarendszeren kívüli képzési forma, amely során a képzés résztvevői nem állnak hallgatói vagy tanulói jogviszonyban a képző intézménnyel. A jogviszonyt a képzésen résztvevők és a képző intézmény közötti felnőttképzési szerződés határozza meg. A felnőttképzés célja lehet általános, szakmai vagy nyelvi képzés.
·       Iskolarendszeren kívüli, tanfolyami képzés
·      Az oktatás munkarendje és az oktatási napok igény szerint tervezhetők
·       Költségtérítéses oktatási forma

 

·       Az alsó korhatárt az adott szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye határozza meg, felső korhatár nincs
·       A felnőttképzésben a tanulónak nem jár diákigazolvány, családi pótlék, társadalombiztosítási illetve árvaellátás sem.
·       Párhuzamosan végezhető akár iskolarendszerű képzéssel együtt
·       Bementi feltételeket az adott szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye határozza meg
·       Az orvosi illetve pályaalkalmassági vizsgálat szükségességét az adott szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye határozza meg
·       Felnőttképzési szerződés kötése kötelező
·      Szakképzés és továbbképzés egyéni jelentkezők számára, vállalati és intézményi megrendelők számára (OKJ szerinti szakmai képzések („A” képzési kör), vagy a vállalat profiljához igazodó engedélyezett egyéb szakmai képzések („B” képzési kör), egyéb engedélyezett képzések („D” képzési kör, valamint egyedi igények szerint engedélyhez nem kötött belső képzések)
Amennyiben a felnőttek oktatása (INGYENES*) vonatkozik Önre a fenti információk alapján, úgy KATTINTSON IDE A Továbblépéshez.

 

*: Az ingyenesség feltételeiről érdeklődjön!