Új ösztöndíj rendszerrel készülünk

Szeptembertől a szakképzésben új ösztöndíjakra pályázhatnak a leendő 9. osztályosok. Már nem csak a hiányszakmát tanuló diákok kapnak majd ösztöndíjat, hanem a technikumba (érettségit és szakmát adó 5 éves képzés) és a szakképző iskolába (szakmát adó 3 éves képzés) járók is.

Az ösztöndíj megállapítás alapja mindig az aktuális minimálbér lesz, jelenlegi számítás szerint ez a technikumok esetében 9-10. évfolyamon annak 5 %-a (8050 Ft), a szakképző iskolákban 9. évfolyamon 10%-a (16.100 Ft)

Felmenő rendszerben a felsőbb évfolyamokon az igénybe vehető ösztöndíj összege megemelkedik, és tanulmányi eredménytől függően akár 56.350 Ft is lehet.

A hátrányos helyzetű tanulók és a gyermekvédelmi támogatásban részesülő diákok a fentieken kívül havonta további 32.000 Ft összegű szociális ösztöndíjra is pályázhatnak.

Az első szakmájukat megszerző tanulók a munkába állásukhoz is kapnak majd segítséget az államtól, tanulmányi eredményüktől függően egyszeri 128.800- 289.800 Ft-os pályakezdési juttatás formájában.

Forrás:

https://szakmaverzum.hu/2020/02/megjelent-a-rendelet-ennyi-penzt-kapsz-ha-szakmat-tanulsz/

Kép forrása: istockphoto baona