SZÉK KIÁLLÍTÁS ÉS ISKOLATÖRTÉNETI EMLÉKEK A 65 ÉVES VÖRÖSMARTYBAN

A Székesfehérvári Szakképzési Centrum Vörösmarty Mihály Ipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája 65. jubileuma alkalmából szék kiállítást és iskolatörténeti kiállítást is rendezett. Az egykori 323-asban több mint nyolcvan féle széket lehet látni a március 4-ig tartó tárlaton és megannyi iskolatörténeti emléket gyűjtöttek össze az elmúlt hat és fél évtizedből.

A Vörösmartyban iskolatörténeti kiállítás is nyílt a jeles évfordulón, melyen régi tankönyvek, szerszámok, iskolapadok, dokumentumok és diáksporttörténeti emlékek is láthatók.

A szék kiállításon az ülő alkalmatosságok többsége fehérvári intézményekből való, de az iskola tanárai és diákjai és még volt kollégák is összefogtak annak érdekében, hogy minél többféle széket lehessen bemutatni.

A jeles évfordulóra készült kiállítást Cser-Palkovics András polgármester, Kulcsár Szilvia, a Székesfehérvári Szakképzési Centrum igazgatója és Szépné Holzcer Piroska iskolaigazgató közösen nyitotta meg.

A Vörösmarty mindig is egy nagyon fontos intézménye volt a fehérvári szakképzésnek és nagy örömmel látjuk, hogy újra egyre több a diák az iskolában, akik fontos, versenyképes tudást kapnak többféle hiányszakmában – mondta Cser-Palkovics András polgármester. A születésnapi év szék kiállításához igyekezett a hivatal is hozzájárulni, így a város polgármesterének széke is a kiállítás része, amit természetesen mindenki ki is próbálhat.

Szemerey Tamás, a Soproni Egyetem tudományos főmunkatársa szakmai érdekességeket osztott meg a megnyitó közönségével, összefoglalva a szék körülbelül négyezer éves történetét, annak kiemelkedő állomásaival.

 

Székesfehérvári Szakképzési Centrum Vörösmarty Mihály Ipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájának történetéről:

1953-ig működött a 323. sz. Építőipari Szakmunkásképző Intézet Várpalotán, ami kőműves, vasbetonszerelő, szobafestő – mázoló tanulók képzésével foglalkozott. Mint várpalotai iskola 1953-ban megszűnt és Székesfehérvárra költözött át. A visszaemlékezésekből pedig arra lehet következtetni, hogy még ebben az évben megszületett a döntés, hogy a volt fehérvári csendőrlaktanya épületét tanoncoktatás céljára kell átalakítani. A Vörösmarty tényleges működésének megkezdése 1954. április 5-e volt.

1962-ig csak kőműves szakmára oktatott az iskola, de a szolgálati lakásból, 250 fős konyhából, étteremből, 160 fős tanulóotthonból, klubhelyiségekből álló épületkomplexum 1962 őszére teljesen elkészült és nyolc szakmában indult, közel 300 tanulóval a szakmai képzés. Két év elteltével már tizenegy szakmát oktattak mintegy hétszáz tanulónak. A tanulók létszáma 1982 és 1992 között 1000 fő felett volt. A demográfiai hullám csúcsát 1987-re prognosztizálták, de a legtöbb fiatalt az 1991-92-es tanévben iskolázták be.

Forrás: Székesfehérvár Városportál