TÁJÉKOZTATÓ A SZAKKÉPZÉS MEGÚJULÁSÁRÓL SZÉKESFEHÉRVÁRON

A 2020-21-es tanévtől felmenő rendszerben átalakul a szakképzés intézményi szerkezete. A szakképző intézményeknek két típusa lesz, az ötéves technikum és a hároméves szakképző iskola. A technikum a minőségi szakmai oktatás helyszíne, itt érettségi és technikusi szintű szakképzettség szerezhető, ami középvezetői szintű ismereteket biztosít. A szakképző iskolában pedig a harmadik év végén a tanulók szakképzettséget szerezhetnek.
A szakképzés megújulása címmel tartottak tájékoztató rendezvényt 2020 január 21-én délelőtt Székesfehérváron. Az eseményen Kulcsár Szilvia, a Székesfehérvári Szakképzési Centrum főigazgatója tartott előadást a szakképzés átalakításáról. Dominó Csaba a Székesfehérvári Szakképzési Centrum kancellárja az új innovatív szakképzésben rejlő lehetőségekről beszélt és bemutatkozott a Szakképzési Centrum vizsgaközpontja is, melynek Fülöp Anita a vezetője.
A szakképzési rendszer jelentősen átalakul, racionálisabb, rugalmasabb lesz. Alapvető változást jelent, hogy a választható szakmák száma 2020. szeptember 1-jétől csökken, 174 alapszakma közül választhatnak a diákok.
Az új szakképzési rendszerben az alapszakmák megszerzése iskolai rendszerű képzésben valósul meg: az ötéves technikumban érettségi és technikusi szintű szakképzettség szerezhető, a hároméves szakképző iskolában a tanuló a képzés végén szakképzettséget szerez. 2020 szeptemberétől a szakgimnáziumokból öt éves technikumok lesznek, a szakmákra specializálódott szakközépiskolák pedig szakképző iskolák, amelyekben a képzési idő továbbra is három év.
A technikusképzés egyesíti a gimnázium és a szakmatanulás előnyeit, ugyanis az öt év elvégzése után a tanulók egyszerre kapják meg az érettségi bizonyítványt és a technikusi oklevelet. Az itt végzettek szakirányú továbbtanulás esetén előnyt élveznek majd a felsőoktatási felvételiknél. A rendszer rugalmas, jelentős mozgási lehetőséget ad a tanulóknak a különböző képzési formák között. Szintén felmenő rendszerben fejlesztik tovább a duális képzést, így a tanulók versenyképes tudással és gyakorlattal léphetnek a munkaerőpiacra. A duális képzés során az üzemekben dolgozó tanulók munkabérre jogosultak.
Az új szakmastruktúra szerint 174 alapszakma lesz. A régi OKJ szerinti szakképesítések tartalmilag beépülnek egy-egy alapszakmába, illetve új szakmákhoz kapcsolódnak, vagy szakmairányként jelennek meg.

A szakképzést ösztöndíjakkal is támogatják: szeptembertől felmenő rendszerben tanulmányi ösztöndíjat kapnak a szakképző intézmények diákjai. Új elem, hogy egyszeri pályakezdési juttatásra jogosultak azok, akik befejezik a képzést és szakmát szereznek.

Forrás: Székesfehérvár Városportál