PÁLYAORIENTÁCIÓS NAP A SZÉCHENYIBEN

Pályaorientációs napot rendezett diákjainak a Székesfehérvári SZC Széchenyi István Műszaki Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája hétfőn. A rendezvényen számos érdekes előadást hallhattak a diákok, eljött többek között Fröhlich Balázs feltaláló, “future shaper” is, aki saját gyártású SKART elektromos motorját mutatta be.

A pályaorientációs napon többek között a Denso, a Grundfos, a Széphő, az ARCONIC, a Videoton, a Magyar Honvédség és az Óbudai Egyetem képviselői is tartottak előadást a diákoknak.

“Ez már a negyedik pályaorientációs nap az iskolában. Az elképzelés eredetileg az volt, hogy megismerkedjeenek a gyerekek azokkal a cégekkel, akik a környéken tevékenykednek, azért, hogy később tudjanak válogatni a munkahelyek között. Ma már egyértelműen a duális képzés bemutatásán van a hangsúly. A 13. évfolyamunk diákjai már eleve duális képzésben vesznek részt, ez az új szakképzési törvényben kiterjesztésre kerül. A cél az, hogy már a technikum 11. évfolyamában megtalált duális partner kísérje végig a diákokat tanulmányaik során.” – mondta el Horváth Lajos Zoltán igazgató.

Korábban kapcsolódnak be a diákok a duális képzésbe

“Az új szakképzési törvény alapján a Széchenyinél az első két év ágazati alapozó képzés lesz, itt megismerkednek alapjaiban a szakmákkal, az informatika, elektronika, vagy gépészet területén. A 10. évfolyam végén tesznek egy ágazati alapvizsgát, ez pedig eldönti majd a hogyan tovább kérdését. Ha gyengén sikerül, akkor arra kell törekedni, hogy ne rekedjen bent a gyerek a rendszerben kudarc élménnyel, választhatja azt is, hogy lejjebb megy szakképzőbe, akár egy másik intézménybe. A legfontosabb, hogy derüljön ki időben, ha túl erős neki a technikum és akkor végezzen egy szakképzőt, utána pedig estin ugyanúgy meg tudja csinálni az érettségit munka mellett.” – tette hozzá Horváth Lajos Zoltán igazgató, aki szólt arról is, hogy a Széchenyiben kilencedikben és tizedikben ugyanazokat tanulja a gyerek, mint gimnáziumban, magyarból, matematikából és történelemből is ugyanaz az óraszám van. Ez után, a 11.osztálytól kapcsolódik be a technikumi szakképzésbe. Onnantól kezdve a diák egy duális partnercégnél tudja teljesíteni a gyakorlatait. A diákok továbbtanulásával kapcsolatban az igazgató szólt arról az előnyös helyzetről is, amit az jelent, hogy egy udvarban vannak az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karával, akik egyetemi szinten ugyanazokat a szakmákat tanítják, mint a Széchenyi középiskolai szinten. “A cél, hogy okleveles technikus képzés is legyen, úgy gondolom, hogy az ágazati alapvizsga eredménye dönti majd el, hogy ki az, akinek az okleves technikus képzés felé megy az útja és ki az, aki a régebbi technikus képzés felé megy. Az, hogy az okleveles technikus képzettségű ember hogyan tud átjutni egyetemre, még kidolgozásra vár, de óriási lehetőség lehet a gyerekeknek.” – mondta a jövő kihívásairól.

A pályaorientációs napon a diákok találkozhattak Fröhlich Balázs feltalálóval is, aki megtervezte és megépítette a SKART – Unique Electric Motorcycle elektromos motort.

Video az eseményről megtekinthető ITT

Forrás: Székesfehérvár Városportál