ORSZÁGOS SZAKMAI VERSENY A DEÁKBAN

A Székesfehérvári SZC Deák Ferenc Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnázium és Szakközépiskola másodszor rendezte meg a Királyi ízek, illatok gasztronómiai versenyt és a Kereskedők viadalát. Előbbiben pincér-, szakács- és cukrásztanulók, utóbbiban a kereskedők mérik össze szaktudásukat.

A Békéscsabától Pécsig szinte az egész országból érkező versenyzőket Mészáros Attila alpolgármester és Zelei Eszter, a Székesfehérvári SZC Deák Ferenc Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnáziumának és Szakközépiskolájának igazgatója köszöntötte, majd szakmai totóval indult a verseny, amit a gyakorlati feladatok követtek.

A Királyi ízek, illatok gasztronómiai versenyen pincér-, szakács- és cukrásztanulókból álló háromfős csapatok versenyeztek. A pincérek királyi lakomához illő díszterítést mutattak be, de különböző felszolgálási módokban, kávékészítésben és borválasztásban is helyt kellett állniuk. A szakácsok előételt és főételt készítettek egy-egy előre meghatározott alapanyagból, libamájból és szarvascombból. A cukrászok pedig a szakácsuk ételéhez illeszkedő tányérdesszertet készítettek.

A szakmai zsűri nem csak a végterméket, hanem a készítés folyamatát is pontozta. A szakácsoknál Adamek Balázs mesterszakács, a Diófa Étterem konyhafőnöke és Volenter István mesterszakács, a Nemzeti Gasztronómia Válogatott csapatkapitánya, a cukrászoknál Csete Ildikó, Pass Szilvia és Végh József, a Damniczki, az Aranyalma és a Krém Cukrászda mestercukrászai bíráltak. A pincér zsűri tagjai Madler László, a Diófa étterem vezetője és Nyikos Szabolcs, a Beat étterem üzletvezető-helyettese voltak. A kereskedőknél Molnár Mária, a SPAR áruházvezetője és Horváth Viktória, a Hervis székesfehérvári boltvezetője zsűrizte a versenyzőket.

Forrás: https://www.szekesfehervar.hu/hat-megye-kereskedo-es-vendeglatos-tanuloi-versengtek-szekesfehervaron